Duh olimpizma?!?

Duh olimpizma?!?

Novosti bloga

Jedna legenda govori da je Olimpijske igre ustanovio sam Zeus, a druga kaže da je to učinio Hearklo (rimski: Herkul) kako bi obilježio svoju pobjedu na utrci. Zbog Olimpijskih igara su grčke državice čak prekidale međusobna neprijateljstva i sklapale tzv. Olimpijsko primirje!

Moderne Olimpijske igre nastale su zalaganjem francuskoga baruna Pierrea Coubertainea koji je smatrao da se čovjek, neovisno o svom porijeklu, rasi ili vjeri treba uzdići na razinu svojih sposobnosti. Uz njega je bio i dominikanski prior i ravnatelj privatne škole Henry Didon, koji je i dao moto Igrama: “Citius, altius, fortius” ili “Brže, više, jače”. Izvorni smisao tih riječi najmanje se odnosi na tjelesni napor…”brže” u živosti duha, ”više” u moralnom pogledu i ”snažnije” u životu uopće! Prema Olimpijskoj povelji cilj olimpizma je stavljanje sporta u službu skladnog razvoja čovjeka radi stvaranja mirnog društva koje nastoji očuvati ljudsko dostojanstvo!

Kako u svijetlu ovih riječi shvatiti činjenicu da kineske vlasti ovog trenutka u tajnim postrojenjima ubijaju na tisuće mačaka zbog predstojeće Olimpijade u Pekingu? Stanovnici Pekinga i sami na okrutan način ubijaju svoje kućne ljubimce na poziv vlasti, jer životinje prenose ”bolesti”!!! Kako shvatiti tragediju grčkih pasa i mačaka koje su u ime Olimpizma prije 4. godine trovani strihininom, herbicidima, pesticidima, otrovima za štakore ili pak smrvljenim staklom u komadićima hrane? Životinje su i vješane, upucavane, nemilosrdno gažene automobilima…

Da li Vam se poruke Olimpizma još uvijek čine vjerodostojne? Ipak se čini da se ispod blještavila kojim su Igre obavijene nalazi puno mrlja koje umanjuju i negiraju sport i Olimpizam, tj. duh i ljudsko dostojanstvo kao najveće vrijednosti Olimpijskih igara!

Facebook